Romantikens bildkonst

William Turner romantikens konstnär

Romantiken är en idérörelse som startade under slutet av 1700-talet och varade in till mitten av 1800-talet. Romantikerna fokuserade på individernas känslor och hela rörelsen var en motreaktion till upplysningens betoning av förnuft och rationalitet. Inom bildkonsten målades naturen som landskap fulla av känslor. Ljuset och hur det faller i naturen och på tavelduken blev viktigt. Även rörelsen kom in i konsten, till exempel i form av moln som seglar över himlen eller vindar som ruskar träden. Ofta var det ändå människor som var blickfånget i konsten. Motiv hämtades även från medeltidens kända personer, till exempel Dante, och från mytologins värld. Konstnärerna romantiserade även svunna tider och ruiner var vanliga motiv, inte bara i måleriet utan också genom att man byggde upp konstgjorda ruiner i parker och trädgårdar för att få dem att se gamla ut.

William Turner romantikens konstnär

Det är många som delar konstintresset och vare sig man redan kan sin konsthistoria eller är nybörjare, är romantiken en bra period om man vill gå på en utställning tillsammans. Att titta på konst är ett perfekt sätt att dejta och med edarling kan du träffa din konstintresserade kärlek på ett avslappnat sätt. Det kan vara smart att vara på en offentlig plats första gången ni träffas. Då kan du enkelt ta dig därifrån ifall det inte känns bra. Även om ni inte skulle falla för varandra, finns det väl inget bättre sätt att ta del av konst än att dela den med någon som har samma intresse som du? Låt målningarna inspirera till fördjupade samtal om vad som är viktigt här livet – är det kanske känsla eller förnuft? Har ni börjat få känslor för varandra eller känner att det här kan utvecklas till något mer, då är onekligen de romantiska motiven mer inspirerande för en flört än vad modern eller abstrakt konst är. Kanske kan dejten följas av en picknick utomhus i en park i sann romantisk stil? Packa korgen med en filt, dryck, ost, baguetter och lite choklad.

Hitta konst på oväntade ställen

Hitta konstvykort i bokhandlar

Älskar du konst, men bor långt från konstmuseer och gallerier? Har du tänkt på att med lite tur kan du hitta konstskatter på oväntade ställen, till exempel i museibutiker? Även om museets tema är ett annat än konst, till exempel historiskt, kan du hitta vackra konstböcker, tryck och vykort i museibutiken. Även bokhandlar och butiker som säljer vykort kan vara guldgruvor för konstintresserade. När du är utomlands kan du också ta en titt i souvenirbutiker där du med lite tur kan hitta inhemsk konst på allt från muggar till kylskåpsmagneter. För den som vill fördjupa sitt konstintresse är biblioteket en bra källa till information och kunskap. Där finns både encyklopedier och påkostade illustrerade verk om enskilda konstnärer, liksom böcker om särskilda perioder. Där hittar du även böcker om romantiken. Om du ska på en konstdejt och känner att du inte kan så mycket om perioden, kan du läsa på lite först och sätta dig in i vad som utmärker konsten under romantiken. En annan idé är att köpa ett konstvykort du kan skicka efteråt och tacka för en trevlig dejt.

education-one