Investera i nutida konst: det här bör du tänka på

Att göra ett klipp på konstmarknaden är något många konstälskare drömmer om och även om det kan vara svårt att avgöra vilka konstnärer som kommer att bli högt värderade i framtiden, är en investering i ett samtida verk alltid en bra idé. I bästa fall lyckas man snappa upp ett verk av en konstnär som inte slagit igenom ännu, men som kommer att bli en av framtidens mer välkända skapare. I annat fall är ett inköp av samtida konst något som kommer att ge avkastning på ett emotionellt plan, då du som köpare får njuta av verket. Det är också en finansiell investering i konstnärens fortsatta arbete och en uppmuntran som kan ha stor betydelse för en mindre etablerad konstnär. Då konstmarknaden kan vara oförutsägbar råder de flesta experter att man först och främst investerar i konst man verkligen gillar, på så sätt kan du vara säker på att verket alltid kommer ha ett värde för dig, oavsett om det visar sig vara gjort av vår tids nästa stora konstnär eller inte.

Att hitta samtida konst

Hur går man då tillväga om man vill investera i samtida konst? Experterna rekommenderar främst gallerier och konstmässor. I Stockholm anordnas Nordens största konstmässa varje år, där många nyexaminerade konstnärer deltar, vilket gör det till en perfekt plats om man söker efter morgondagens potentiella konststjärnor. På de flesta mässor hittar man även mer etablerade konstnärer, för dem som föredrar att satsa på mer säkra kort. Även om det kan kännas tryggt att investera i ett verk av en redan känd konstnär, är det också lönt att komma ihåg att flera skickliga svenska konstnärer började i liten skala, helt okända av omvärlden och många av dem ovetandes om att de en dag skulle ställa ut på ansedda gallerier och museum. Vem skulle inte vilja ha investerat i ett av Ernst Billgrens eller Peter Dahls tidiga verk? Med ett gott öga för vad som ligger rätt i tiden, men också för vad som kommer kännas aktuellt i framtiden, är det möjligt att göra en god affär. Och om inte annat, har du ett verk som kommer kunna avnjutas av både dig och de kommande generationerna.

Kärlek vid första ögonkastet

Då ditt fokus bör vara på att investera i ett verk som tilltalar dig personligen kan det vara oförutsägbart exakt när du kommer snubbla över det. Ofta är det kärlek vid första ögonkastet; något du ser i stunden och helt enkelt måste ha. När den typen av känsla uppstår kan det vara smärtsamt att behöva inse att budgeten inte räcker till. Som tur är finns det en smart lösning för dig som är redo att investera, även om din nuvarande finansiella situation framstår som ett hinder. Med Enkla kan du inte bara få hjälp att snabbt och enkelt hitta det mest fördelaktiga lånet för dig, du kan även passa på att samla lån till ett ställe. På så sätt behöver du inte oroa dig för att betala höga räntor på olika lån och du behöver heller inte gå miste om en investering som kommer ge dig glädje och kanske till och med en framtida finansiell avkastning.

education-one