Portugisiskt kakel – en konstform

Om det är ett intryck som besökare tar med sig från Portugal efter sitt första besök, så är det sannolikt allt kakel. I Portugal ser man kakel både inne i och utanpå byggnader, från enstaka kakelplattor med särskilda motiv, till hela husfasader täckta med kakelplattor i olika mönster och färger. Den särskilda typ av kakel som används i Portugal och i Spanien kallas azulejos, och är traditionellt handmålat. Förutom att kaklet är mycket dekorativt, har det också en praktisk funktion, då det hjälper till med att reglera temperaturen inne i byggnaderna.

Det portugisiska kaklets historia börjar i mitten av 1500-talet, då man började producera eget kakel i landet. Innan dess hade kaklet importerats, framförallt från Spanien, för modet att täcka hela väggar med kakel hade blivit populärt redan hundra år tidigare. När portugiserna själva började tillverka och glasera kakel, med en ny teknik som gjorde det möjligt att måla direkt på kaklet, skapades dock det som skulle bli början till det helt unika bildspråk som karakteriserar det portugisiska kaklet idag. Det utvecklade helt enkelt en helt egen stil, som vek av från de moriska mönster som tidigare dominerat kaklen.

Under sent 1700-tal och tidigt 1800-tal pågick det som kommit att kallas den gyllene eran för azulejos, eftersom man då mer eller mindre började massproducera kakel i Portugal. Detta berodde dels på att efterfrågan ökade inom landet, dels på att stora beställningar kom till Portugal från landets kolonier i Brasilien. Det var under denna period som de första ”figuras de convite” dök upp, en speciell kakeldekoration som uppfanns av mästaren PMP (som bara är känd genom sitt monogram på sina skapelser). Dessa figurer består av människor i naturlig storlek, till exempel elegant klädda damer, soldater med hillebarder eller tjänare, som placerades på väggarna vid ingången till palats eller vid foten av en trappa. Tanken var att de skulle välkomna besökare. Denna typ av dekoration finns bara i Portugal.

Ett exempel på hur Portugals historia har påverkat kaklets utveckling är jordbävningen som skakade landet år 1755, och förstörde stora delar av Lissabon. När man återuppbyggde staden valde man dels en enklare och mer funktionell stil på kaklet, som har kommit att kallas Pombalinstilen, efter markisen av Pombal, som var den som fick i uppdrag att återuppbygga Portugal. Under denna period började man också använda sig av små kakelplattor som avbildar Maria eller andra religiösa figurer och symboler, som skulle skydda mot framtida katastrofer.

Om du blivit inspirerad efter en resa till Portugal, och skulle vilja uppdatera kaklet i ditt eget hem, ska du gå in på Byggmax.se. Där hittar du ett stort utbud av kakel, även sådant som är inspirerat av de portugisiska mönstren.

education-one