René Magritte och hans pipor

René Magritte var en belgisk, surrealistisk konstnär som för gemene man framförallt är känd för sin målning av en pipa och citatet ”Ceci n’est pas une pipe”, ”Det här är inte en pipa”. Bakgrunden till detta citat var Magrittes omfattande filosoferande kring att det aldrig går att fånga essensen av ett föremål på bild, hur naturtroget konstnären än återger det: pipan i hans tavla kan aldrig bli en pipa, det är bara bilden av en pipa. Titeln på piptavlan är ”La trahison des images”, det vill säga ungefär ”Bildernas förräderi”.

Som surrealistisk konstnär specialiserade sig Magritte på att avbilda vardagliga föremål på ett naturtroget sätt, men i situationer som är helt oväntade, vilket gör dem surrealistiska. Andra kända motiv av Magritte är män med plommonstop, äpplen och tomma tavelramar.

Magritte föddes i Lessines i Belgien år 1898. Han började ta lektioner i att teckna redan när han var 12 år gammal, och hans första verk är från år 1915. Då målade han fortfarande i en impressionistisk stil. Magritte fick därefter mera formell träning vid Académie Royale des Beaux-Arts i Bryssel, där han studerade i två år, men han fann denna undervisning oinspirerande. Hans egna verk har däremot inspirerat hela konströrelser, och fortsätter att inspirera nya konstnärer till denna dag.

Om du har en familjemedlem som älskar Magrittes konst, och du skulle vilja köpa en poster med ett Magritte-motiv eller något annat Magritte-relaterat åt dem i julklapp, ska du gå in på Kampanjjakt.se. Där hittar du mängder av julklappstips för konstintresserade och för andra, och du kan dessutom köpa dina julklappar till rabatterade priser.

education-one