Stilleben – hur gör man?

Att sätta ihop ett snyggt stilleben är väl inte speciellt svårt? Det är väl bara att sätta ihop några snygga dekorationer bredvid varandra och sedan är allting klart? Många människor älskar att inreda och dekorera i sitt hem, men att sätta ihop ett stilleben kan vara betydligt svårare än man kan tro. Ingenting passar ihop med varandra och framför sig har man en skapelse som varken är snygg eller ser speciellt professionell ut. Du behöver dock inte oroa dig. Det finns många riktigt bra tips för att få till ett stilleben, t.ex. genom att hålla sig till en och samma färgskala eller att jobba med dina saker i olika nivåer. Ditt stilleben kommer inte bara att se genomtänkt ut, utan blir även pricken över i:et.

Få inspiration från konstnärer

Stilleben har blivit mycket populärt bland många konstnärer runt om i Sverige. Ett stilleben behöver inte specifikt vara fysiska saker som du kan flytta runt, utan många stället upp ett stilleben för att sedan överföra bilden till en tavelduk. Du bestämmer själv vad du vill att ditt stilleben ska bestå av, men saker som frukter, vaser och tyger är vanligt förekommande i konstnärernas värld. En konstnär som har anammat stilleben på ett snyggt och stilfullt sätt är Tony Roos. Han beskriver sin egen kost som realistisk och impressionistisk och målar främst bilder av båtar och den utsikt han brukade se från sitt familjehems fönster. Är du intresserad av att få inspiration till dina egna stilleben i hemmet kan du besöka Galleri Hultman eller Åstorpsgalleriet, där flera av Tonys konstverk finns att skåda. Du hittar även en del vackra och inspirerande tavlor av konstnären Susanne Nyholm, som även hon syns till på Åstorpsgalleriet.

Placeringen är viktig

Det är upp till var och en att bestämma vad man vill att sitt stilleben ska förmedla. Många utformningar består endast av föremål som man själv tycker om, medan andra vill berätta en historia eller komma ihåg en viss händelse i livet. Ett stilleben kan alltså införa en hel del personlighet i ditt hem och på så sätt kan du visa för dig själv och för andra vem du är. Placeringen av ett stilleben är lika viktigt som föremålen du använder dig av. Ett konstverk som detta vill man naturligtvis ska synas och vara rummet eller hemmets mittpunkt. Placera dina föremål på ett vackert soffbord, en byrå i hallen eller varför inte i fönsterbrädan i sovrummet. Att ställa ett stilleben i en bokhylla är sällan en bra idé, eftersom det vanligtvis finns en hel del andra saker som kan dra ögonen till sig.

education-one