Hilma af Klint

En konstnär som verkligen har varit i ropet på senaste tiden är Hilma af Klint. Hon beskrivs som en av de tidiga pionjärerna inom abstrakt konst och har fram tills nyligen varit så gott som okänd för konstvärlden. Nu nästintill åttio år efter hennes död visas hennes spirituella och abstrakta verk upp på museum runt om i världen.

Postumt erkännande

Konstnären Hilma af Klint har först långt efter hennes död blivit erkänd som en stor konstnär, inte minst efter att hennes verk ställdes ut på Guggenheim-museet i New York 2018 och ryktet om konstnären fick internationell spridning. De gigantiska, mystiska och färgrika målningarna är omtyckta av många, och posters finns att köpa hos Dear Sam med några av Hilma af Klints mest omtyckta verk, bland annat ur serien “De tio största”.

En av de första att måla abstrakt

Att Hilma var tidig med abstrakt konst då hon skapade målningar utan igenkännbara motiv från den yttre verkligheten kan de allra flesta hålla med om. Men inspirerade hon även stora och tidigt erkända konstnärer såsom Kandinskij och Mondrian? Detta diskuteras i dokumentären “Bortom det synliga – filmen om Hilma af Klint” som hade premiär 2019. Hilma af Klints hemliga konstnärskap ställer onekligen många frågor om konst och om konstmarknaden. Om vilka konstnärer som skrivs in i konsthistorien och vad har det för betydelse för konsten i samtiden och framtiden.

Spiritistiska influenser

Hilma av Klint var medlem i en religiös grupp starkt influerad av teosofi och antroposofi. I målningarna finns en tydlig symbolik och de representerar det inre livet. Under sin levnadstid försökte Hilma ställa ut i sammanhang relaterade till dessa religiösa rörelser, men man var inte särskilt intresserad just då och hennes verk kom aldrig att visas offentligt. Först 1986, fyrtio år efter hennes död ställdes hennes verk ut för första gången.

education-one