Världens 6 dyraste målningar

Konst är subjektivt, skönheten sitter i betraktarens ögon och kan inte värderas i pengar och så vidare. I allra högsta grad sanna begrepp om man talar om konst. Men visst är det väl ändå någonting som är lite kittlande och intressant med att få reda på vilka målningar som är mest värdefulla i världen, i strikt ekonomiska termer?

Först en liten reservation. Många av historiens mest kända, och antagligen en av de mest värdefulla målningar har aldrig någonsin sålts för pengar. Mona Lisa, som uppskattas vara ovärderlig är ett exempel. Eftersom den aldrig sålts på auktion får vi inte veta exakt vad någon skulle vara villig att betala för den. Följande lista innehåller alltså bara verk som sålts på auktion i modern tid. Många verk har sålts för ofattbara summor pengar.

6. Nr. 6 (violett, grönt och rött) – Mark Rothko – 186 miljoner dollar

Mark Rothko är mest känd för ett konstnärsskap där han utforskade färger och färgmättnad i ett sökande efter perfekta representationer av olika nyanser. Det här verket är från 1951 och köptes senast av en rysk samlare som vi väl får anta använder den som en del av sin inredning.

5. Nummer 17A – Jackson Pollock – 200 miljoner dollar

Detta abstrakta verk av den amerikanske konstnären Pollock såldes till en privat samlare 2015. Ett av skälen till det höga priset är att tavlan på ett närmast perfekt verk, sammanfattar Pollocks konstnärsskap.

4. När ska du gifta dig? – Paul Gauguin – 210 miljoner dollar

Qatar köpte den här oljemålningen av impressionisten Gauguin och den hänger nu på ett konstmuseum i Schweiz. Målningen är sprungen ur konstnärens strävan efter att skapa primitiv konst. Hur primitivt det blev kan man diskutera, målningen är både ambitiös och välkomponerad.

3. Kortspelarna – Paul Cézanne – 250 miljoner dollar

Kortspelarna av Cézanne är egentligen titeln på en serie målningar, totalt fem stycken. Qatar betalade priset ovan för endast en av målningarna i serien. Vad de fick var en del av en serie som många kritiker anser representera Cézannes höjdpunkt som konstnär.

2. Interchange – Willem de Kooning – 304 miljoner dollar

När de Kooning sålde den här abstrakta oljemålningen första gången, strax efter att han slutfört den, så fick han 4000 dollar för den. Snacka om värdeökning. Tavlan ägs nu av en privat samlare men är utlånad till Chicagos konstinstitut.

1. Salvator Mundi – Leonardo da Vinci – 450,3 miljoner dollar

Salvator Mundi av da Vinci är en målning som föreställer Jesus Kristus. Med tanke på prislappen är det kanske något överraskande att dess äkthet är bestridd. Många historiker menar att tavlan är en kopia. Det hindrade inte Abu Dhabis myndighet för kultur och turism att hosta upp nästan en halv miljard dollar när de köpte tavlan 2017.

education-one