Michelangelo och takmålningarna i det sixtinska kapellet

För turister i Italiens huvudstad brukar Vatikanstaten och sixtinska kapellet vara en populär sevärdhet. Det sixtinska kapellet är välkänt inte bara för att vara påvens privata kapell utan också för att dess tak inuti är utsmyckat med målningar av den store renässanskonstnären Michelangelo. Takmålningarna utgörs av scener ur skapelsehistorien och bland dem finns Adams skapelse som är listat som en av världens mest berömda konstverk. Adams skapelse gestaltar hur Adam får liv av Gud. Takmålningarna är framställda genom så kallad freskmetod vilket innebar att måleriet, med en sorts vattenblandad pulverfärg, utfördes direkt på kalkputsen. Michelangelo lyckades utföra arbetet med enbart viss teknisk assistans.

Våren 1508 påbörjade Michelangelo det väldiga arbetet med takmålningarna som kom att bli det mest omfattande kända måleriverket genom tiderna. 1511 slutförde han det och målningarna satte djupt intryck såväl på påven som på andra stora konstnärer. Förutom på grund av dess omfattning så på grund av den livfulla gestaltningsstilen som karaktäriserade dem.

Som konstnär hör Michelangelo till en av högrenässansens främsta. Själv betraktade han sig i första hand som skulptör. Statyn David är en annan av hans mest berömda verk och den finns att se på Accademia Museum i Florens.

education-one