Från gatan till auktionshusen – Banksy!

Banksy är verkligen gatumålaren som klev in som en storm på auktionshusen världen över. Idag säljs hans verk för ca 800.000 pund per målning! Konstfenomenet Banksy gick från att vara gatukonstnär till att bli en av de mest och högst värderade konstnärerna i världen. Hur gick detta till?

Banksy – en kort historik

Banksy är arbetarklasskillen från Bristol som chansade och drog till London 1999 och detta på grund av problemen med polisen i Bristol och hans gatumålningar. I London bestämde sig Banksy för att bli helt anonym och okänd för allmänheten. 2001 arrangerade Banksy sin egen konstutställning på Rivington Street i en gångtunnel och till tonerna av hiphop från en Transit Ford-van. Utställningen kostade i princip endast sprayburkarna och bensinen till Forden. Banksy själv menar att eventet drog ca 500 entusiastiska betraktare till spektaklet. För att dra in pengar sålde Banksy signerade och osignerade prints av sina verk över E-Bay. I juli 2003 kom hans genombrott i Storbritannien på utställningen “Turf War” i en lagerlokal i Hackney. Hela konstnärsscenen i London var förbluffad av Banksys sätt att presentera sin konst.

Flera konstnärskupper – à la Banksy!

På Louvren i Paris år 2004 är Banksy på konstnärssafari och han skjuter vilt! Mellan två målningar sätter han upp sin egen version av Mona Lisa med en smiley på! Banksy gör även påhälsning på Metropolitan Museum Of Art i New York. Här kommer en målning med en kvinna iförd gasmask upp på väggen och uppståndelsen är ett faktum. Samma år kommer Banksy utklädd in på Tate Britain och sätter upp en målning med texten ” Police Line – Do Not Cross”. Bägge dessa konstnärskupper ger Banksy en enorm uppmärksamhet inom konstvärlden.

Internationellt genombrott

År 2005 i augusti begav sig Banksy till Israel. Ett politisk infekterat område alltsedan andra världskriget och framåt. På västbankens mur målade Banksy en serie olika bilder som fick medialt genomslag direkt! Här återfinner vi möjligen Banksys kändaste verk “The Girl With The Red Ballon”. Flera av Banksys motiv finns som affischer och går lätt att beställa. Glöm inte att rama in motiven bara! Banksy har alltid varit politisk i såväl konsten som i sina uttalanden. Efter Israel beger sig Banksy till USA. I Los Angels öppnar Banksy “Barely Legal” och uttalar sig på följande sätt angående Hollywood:

“is a town where they honor their heroes by writing their names on the pavement to be walked on by fat people and peed on by dogs.”

Utställningen drog till sig ca 30.000 besökare. En av dessa var filmstjärnan Brad Pitt. Hans kommentar om Banksy är att han är mäkta förvånad att konstnären valt anonymitet och att han även lyckas behålla den!

education-one