Så väljer du rätt konst

När man har flyttat in i en ny bostad vill man naturligtvis se till att komma i ordning så fort som möjligt. Främst vill man se till att alla nödvändiga möblemang är på plats och att man lätt kan hitta bland alla saker i köket. Därefter kan det vara dags att fundera över vilken typ av dekorationer som man vill ha och om man vill dekorera med hjälp av konst. Väggarna kan väldigt snabbt kännas tomma och hemmet allt annat än hemtrevligt om de inte är prydda med något snyggt och dekorativt. Det enklaste sättet att få till snygga väggar är därmed att sätta upp tavlor.

Att sätta upp en tavla är i sig inte så svårt, men det kan däremot vara betydligt knepigare att veta vilken typ av konst det är som man vill ha. Visst går det i många fall bra att bara välja ut ett flertal tavlor som man tycker ser bra ut, men i de allra flesta fall vill man också att konsten ska matcha med resten av hemmet, så att det blir en form av enhetlighet. Det bästa sättet att åstadkomma detta är genom att försöka hitta någon likhet mellan de olika tavlorna. Det kan t.ex. handla om motivet i fråga eller olika färgteman.

Välj ut färgtonerna

Alla väggar mår bra av att få bli prydda med konst. Det spelar ingen roll om det är i kontorslokaler i Stockholm eller om det är i ditt eget hem. Ett kontor behöver vara minst lika trevligt och välkomnande, men man kanske inte väljer samma typ av konst på arbetsplatsen som i det egna hemmet. Att hitta bra och trevliga kontorslokalen är dock inte svårt. Det finns mängder med fantastiska lokaler som du kan hyra för din verksamhet.

Oavsett var man ska hänga tavlorna behöver man alltså först fundera över vilka färger som kan matcha. Titta på färgerna på möblerna, gardinerna eller om det finns någon form av basfärg som man kan gå efter. Det bästa är att försöka använda flera olika färgtoner, t.ex. ljusblått, turkost och mörkblått. Färgerna passar ihop men ger dig fortfarande en frihet att välja konst utifrån smak.

Vilken storlek ska tavlorna ha?

När du har valt färg är det dags att titta på de olika storlekarna. Tavlor och konst finns i alla möjliga storlekar och du väljer själv om du vill ha något som upptar hela väggen eller om du föredrar en tavelvägg med flera småtavlor. Det går naturligtvis även bra att hänga upp tavlor i olika storlekar bredvid varandra. Detta ger ett modernt, unikt och asymmetriskt intryck.

Det är inte alla tavelstorlekar som passar i alla rum. Det betyder att du även kommer behöva testa dig fram för att se vilken storlek som gör sig bäst var. Prova dig fram genom att ställa tavlorna i de olika rummen som du planerar att dekorera och du får direkt en mycket bättre uppfattning om hur det kommer att se ut och om de passar i omgivningen.

education-one