Anders Zorn

Anders Zorn brukar med rätta kallas för Sveriges störste konstnär genom tiderna. Han är tillika den svenske konstnär som är mest känd internationellt. Han föddes den 18 februari 1860 i Mora. Hans far var en bryggare från Tyskland som mötte Anders mor i Uppsala där hon säsongsarbetade på bryggeriet. Anders träffade aldrig sin far men tog senare hans efternamn. Tack vare arvet efter sin far kunde Zorn 1872 börja studera gör högskoleprovet. Först på läroverk i Enköping där lärarna uppmärksammade hans talang och från 1875 på Konstakademin i Stockholm. Under den första tiden där ägnade han sig åt skulptur men gick snart över till måleri. Under en elevutställning 1880 visades hans akvarell I sorg vilken blev mycket uppmärksammad. Den ledde också till att Zorn blev mycket efterfrågad som porträttmålare. Det var under ett sådant uppdrag som han träffade sin blivande hustru 1881, Emma Lamm. Hon kom från en välbeställd köpmannafamilj och det kanske påverkade att Zorn både eftersträvade och uppnådde stort finansiellt kunnande. Idag skulle vi säga att han var bra på att bygga och vårda sitt varumärke. Paret förlovade sig i hemlighet för att vänta med giftermål till dess att Zorn hade stabila inkomster.

 

De följande fyra åren befann sig Zorn utomlands. Först ett halvår i Spanien och sedan bosatte han sig i London där han fortsatte att ha stora framgångar som porträttmålare. I Zorns brevsamling kan man se vilket stort stöd Emma var under denna period och vilket inflytande hennes råd hade. 1885 kunde Zorn gifta sig med sin Emma. De följande två åren reste paret oerhört mycket. Det blev till Zorns grand tour under vilken han samlade på intryck av olika miljöer, möten med andra konstnärer samt lärdomar från galleribesök. 1888 bosatte sig paret i Paris där de skulle stanna i åtta år. Under tiden i Paris fortsatte paret att resa mycket tillsammans runt i Europa medan somrarna oftast tillbringades i Sverige. Under den här tiden uppnådde Zorns akvarellmåleri sin höjdpunkt med bl.a. verk som Törnsnåret.

Det som verkar ha utmärkt Zorn är en strävan att hela tiden utvecklas i sitt konstnärskap. När han lärt sig en teknik till fulländning kastar han sig över nästa. I linje med detta började han vid en vintervistelse i St. Ives i sydvästra England 1887-1888 experimentera med oljemåleri. En tidig oljemålning av Zorn är Fiskare i St. Ives. Han blev fort skicklig inom oljemåleriet. I slutet på 1880-talet började han även med det som väl de flesta svenskar förknippar med hans måleri, nämligen de naturstudier där han försöker att bemästra ljusets spel i vattenytan. Han ses som en av de främsta i konsthistorien på just detta. 1896 flyttade paret till Zorngården i Mora där hans intresse för lokala allmogemotiv väcktes. men han målade även landskap under dessa år i Dalarna. 1893 gjorde Zorn den första av sammanlagt sju resor till USA där han blev mycket efterfrågad som porträttmålare. Kunderna var förmögna industrimän, bankirer och några presidenter. Han var otroligt mångsidig och produktiv och arbetade även med skulptur, etsningar, väveri och fotografi. Anders Zorn dog i Mora den 22 augusti 1920. Besök Zornmuseet i Mora!

education-one