Konst

Konst i någon form har funnits i alla tider och kanske är det under just renässansen som det var som mest populärt. Det fanns inga fotografer på den tiden så om du ville ha ett porträtt av dig, fick du anlita en konstnär. Det gjorde framförallt kungligheterna och det är därför det finns så många målade porträtt på gamla kungligheter världen över.

Många människor har dyr konst i sina hem. Om du behöver flytta och ta med dessa tavlor kan du anlita en flyttfirma i göteborg som hjälper dig med flytten så att tavlorna inte går i sönder i transporten. I denna artikel kommer du kunna läsa om olika konstnärer och deras mest kända verk.

Leonardo Da Vinci

Han föddes den 15 april 1452 i Italien och dog den 2 maj 1519 i Frankrike. Da Vinci visste tidigt att han ville bli konstnär. Men han var också ingenjör, matematiker, filosof, musiker och uppfinnare. Han hade därför en stor betydelse för renässansen. Som de flesta vet är Mona Lisa en av de mest kända tavlor som han har målat.

Det är däremot inte alla som vet att han också målade en annan känd tavla, nämligen nattvarden, även kallad den sista måltiden med Jesus och hans 13 lärjungar. Den teckning som finns beskriven i Da Vinci koden böckerna, och även i filmerna är också gjord av Leonardo Da Vinci. En annan tavla gjord av Leonardo är Leda och svanen. Denna tavla föreställer en naken kvinna som håller om en svan. På tavlan kan du också se två barn. En tavla som en konstnär har målat behöver inte föreställa någon fysisk levande person. Leda var en mytologisk prinsessa som var ett populärt motiv för många konstnärer.

Salvador Dali

Dali föddes den 11 maj 1904 och dog den 23 januari 1989. Han föddes i Spanien av två föräldrar som tidigare hade haft en son före Salvador som också hade döpts till Salvador. Den äldre Salvador hade dött när han var nio månader gammal. Föräldrarna hade tagit Salvador den yngre till sin brors grav för att berätta för honom att han var en reinkarnation av sin bror. I sina drömmar såg han sin bror och det gav upphov till målningen som han valde att kalla “Porträtt av min döda bror”.

Salvador Dali är välkänd för sina märkliga målningar. När du ser en Dali-tavla vet du att den är gjord av honom. Detta är för att motivet är osammanhängande. En känd tavla av denna man kallas “The persistance of memory” som skulle kunna översättas som det ståndaktiga minnet. Tavlan visar tre smältande klockor. Det är en tavla många människor säkert har sett just för att den är så unik. Sättet den målningen är gjord på gör den till en typisk Dali målning. Han har även gjort ett porträtt där ansiktets delar har omorganiserats. Dalis målningar kan beskrivas som abstrakt konst. Han målade vad som fanns i hans tankar och drömmar, vilket gjorde att målningarna inte föreställde något som fanns på riktigt.

education-one